Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه حوزه‌های علمیه ــ علیرضا اعرافی ضمن تأکید بر اینکه واژه ولایت مشترک لفظی است و درجات مختلف قرب را شامل می‌شود، تصریح کرد: اگر بگوییم معنای «ولایت» همان سرپرستی امور است، در این صورت آیاتی که ناظر به «اتخاذ الکافر الاولیا» است، موید قاعده نفی سبیل خواهد بود.

به گزارش ایکنا؛ آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور در شصتمین جلسه درس خارج فقه روابط اجتماعی به ادامه بحث درباره مفهوم مودت و محبت پرداخت و اظهار کرد: در بحث مودت و محبت، ابتدا به مسئله محبت در دایره اسلامی پرداختیم و آیات و روایات را در این زمینه ملاحظه کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از آن به مقام دوم پرداختیم که مودت و محبت در ماورای دایره اسلامی و ایمانی و به عبات دیگر، محبت و مودت با غیرمسلمان چه حکمی دارد. در این مقام ابتدا قرار بود به آیاتی که در این زمینه وجود دارد، پرداخته شود. عرض کردیم قریب 30 آیه مرتبط با این مبحث در قرآن کریم وجود دارد.

وی افزود: گروه اول از آیات مرتبط با بحث عبارتند از آیاتی که در آنها مفهوم «اتخاذ ولی» آمده است. این یک گروه از آیات است. این آیات تقریباً و تحقیقاً 9 آیه هستند. در این طایفه از آیات مباحثی وجود دارد که به ترتیب وارد شدیم. مبحث اول مطالبی بود که در خصوص مفهوم ولایت مطرح شد و در نهایت به این رسیدیم که واژه ولایت مشترک لفظی میان طیفی از معانی است و این طیف از درجه نازله که عبارت است از نوعی علاقه‌مندی و دوستی قلبی تا درجه عالیه که عبارتند از سرپرستی و قیمومت و حق تصرف را در برمی‌گیرد.

استاد حوزه علمیه ادامه داد: با این توصیف سوالی که الآن مطرح می‌شود، این است که در آیه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ؛ اى كسانى كه ايمان آورده‏‌ايد، به جاى مؤمنان كافران را به دوستى خود مگيريد» (نسا/144) واژه «اولیا» به چه معناست. در پاسخ به این سوال چند احتمال وجود دارد. مورد اول این است که بگوییم مقصود از اولیا همان درجه محبت و مطلق قرب است. احتمال دیگری که وجود دارد این است که بگوییم مقصود آیه این است که دوستی و محبت قلب نسبت به کافرین نداشته باشد. در این صورت به بحث ما ارتباط پیدا می‌کند. احتمال دیگر این است که بگوییم مقصود از اولیا و ولایت، دوستی ابرازشده و درجات بالاتر مودت است. احتمال دیگر این است که بگوییم آیه می‌فرماید کافرین را به عنوان قیم و سرپرست انتخاب نکنید.

وی تصریح کرد: جلسه قبل عرض کردیم اگر آخرین معنا و عالی‌ترین درجه ولایت و قرب را در نظر بگیریم، آیات به قاعده نفی سبیل ارتباط پیدا می‌کنند. بر این اساس معنای آیه این خواهد بود که اختیار امور خود را به دست کافرین ندهید. این همان قاعده نفی سبیل است که سابقه طولانی در تاریخ فقه دارد و از آیات و روایات استفاده شده است. مهم‌ترین دلیل قاعده نفی سبیل در آیات همین آیه است که می‌فرماید: «لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا؛ خداوند هرگز بر [زيان] مؤمنان براى كافران راه [تسلطى] قرار نداده است» (نسا/141).

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا درس خارج ولایت مودت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۲۰۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حجاج دیگر کشورها در مراسم حج محبت زائران ایرانی را احساس کنند

به گزارش خبرگزاری مهر، نوبت عصر همایش توجیهی _ آموزشی زائران بیت الله الحرام استان تهران امروز شنبه (۱۵ اردیبهشت)، با مداحی حاج حمید رمضان پور، از ذاکران و مداحان اهل بیت (ع) در ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران برگزار شد.

در ادامه این مراسم، وحید براتی، از قاریان ممتاز کشورمان و عضو کاروان قرآنی نور به تلاوت آیاتی ازکلام الله مجید پرداخت.

سرهنگ اسماعیل کشمیری، فرمانده پلیس فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) هم در سخنانی از زائران بیت الله الحرام خواست که با مسئولان کاروان ها همکاری کنند و برای حرکت به سمت فرودگاه به موقع در مساجد و حسینیه ها حاضر شوند.

لطفی، نماینده حراست بعثه مقام معظم رهبری دیگر سخنران این مراسم بود که توصیه هایی به زائران در ارتباط با موضوعات ایمنی و مقررات کشور میزبان ارائه کرد و گفت: که جز گذرنامه مدرک دیگری همراه نداشته باشند.

در ادامه این مراسم، کلیپی از بیانات حضرت آیت الله خامنه ای پخش شد که در آن مقام معظم رهبری غیر سیاسی کردن حج را یک خطای بزرگ و دفاع از مظلوم را یک فریضه و برائت از مشرکین در حج را یک عبادت دانستند.

حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت سخنران پایانی این همایش بود که با اشاره به شعار حج پیش رو «قرآن محوری، همدلی و اقتدار امت اسلامی و دفاع از فلسطین مظلوم» گفت: سفر حج فرصت مناسبی برای ارتباط بیشتر با کلام الله مجید و انس با قرآن کریم و درک مفاهیم این کتاب الهی است.

وی با اشاره اینکه در مراسم حج تمتع شاهد حضور برادران شیعه و سنی هستیم، از زائران بیت الله الحرام کشورمان خواست که با مسلمانان دیگر کشورها با محبت و مهربانی برخورد و همدلی، همبستگی و اتحاد خود را حفظ کنند.

وی در ادامه گفت: محبت و تواضع زائران ایرانی باید به گونه ای باشد که زائران کشورهای مختلف آن را احساس کنند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از سخنان خود به بحث اقتدار امت اسلامی و دفاع از فلسطین مظلوم به عنوان بخشی از شعار حج امسال اشاره کرد و گفت: امروز برخی از کشورهای غیراسلامی در دفاع از ملت مظلوم فلسطین از بعضی کشورهای اسلامی جلوتر هستند.

وی با اشاره به اینکه ثواب دو رکعت نماز در مسجدالحرام بیش از ۱۰۰ هزار رکعت نماز در ایران است، از زائران خواست که ضمن کسب دانش و آگاهی درباره این سفر معنوی، آداب حرمین شریفین را رعایت کنند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در پایان به زائران توصیه کرد که درسفر معنوی حج یک طواف مستحبی به نیابت از همه حق داران، گذشتگان، امام و شهدای عزیز و شهدای مظلوم غزه و مفقودالاثر جمهوری اسلامی ایران انجام دهید که خداوند ثواب طواف برای آنان ثبت می کند.

کد خبر 6096621 سيد اسد رجبی

دیگر خبرها

  • مسئله فلسطین، چالش مشترک جهان اسلام است
  • پاسخ به شبهه قرآنی تحلیلگر اسرائیلی در توجیه غصب سرزمین فلسطین
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین
  • حجاج دیگر کشورها در مراسم حج محبت زائران ایرانی را احساس کنند
  • استفاده از واژه «اسرائیل» در رسانه‌ها ممنوع
  • دولت عراق استفاده از واژه «اسرائیل» را در رسانه‌ها ممنوع کرد
  • استفاده از واژه «اسرائیل» در رسانه‌های این کشور ممنوع شد
  • استفاده از واژه «اسرائیل» در رسانه‌های عراقی ممنوع شد
  • معلمی که مشق عشق می‌کند
  • حب به اهل بیت(ع) موجب تقریب مذاهب است