Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-06@05:12:55 GMT

میقات تا غدیر

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۹۳۱۳۰

میقات تا غدیر

کسانی که به حج مشرف شده‌اند باید بدانند که معیار قبولی مناسک حج پیروی از امام و الگوی تعیین شده از طرف پیامبر بوده چراکه طبق روایات اسلامی محور همه اعمال عبادی، پذیرش و تبعیت از ولایت است.

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام محمدجعفر محمدی در یادداشتی به مناسبت فرا رسیدن عید سعید غدیرخم نوشت: با نام و یاد خدای مهربان و درود بر اشرف پیامبران محمد مصطفی(ص) و خاندان طاهرین او و درخواست تعجیل در فرج مولایمان، آخرین ذخیره الهی برای اقامه عدالت در جهان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در ایام بسیار مبارک ذیحجه قرار داریم، ایامی که قرآن کریم از آن با ایام معلومات «یَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فی أَیَّامٍ مَعْلُوماتٍ» یاد کرده، خداوند در سوره فجر به آن قسم خورده «والفجر و لیال عشر» و مواعده خود با حضرت موسی(ع) را ده روز اضافه کرده «وَ أَتْمَمْناها بِعَشْر» تا چله کلیمیه کامل شود.

اما نکته‌ای که قابل تامل است اینکه در روایات اسلامی برای دهه اول ذیحجه نمازی وارد شده که در هر دو رکعت بعد از حمد آیه «وَ واعَدْنا مُوسى‏ ثَلاثِینَ لَیْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَةً وَ قالَ مُوسى‏ لِأَخِیهِ هارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ» خوانده شود و ثواب آن شراکت در ثواب حجاج بیت‌الله الحرام است.

سوال اصلی این نوشتار این است که از بین ۶ هزار و ۲۳۶ آیه چرا به خواندن این آیه در نماز دهه اول ذیحجه سفارش شده است؟ و عجیب آنکه چطور ثواب این دو رکعت نماز با ثواب مناسک حج با آن همه اعمال و مناسک طاقت فرسا برابری می‌کند؟ برای رسیدن به جواب باید به چند نکته اساسی توجه دقیق کرد:

۱) دستورات اسلام بر پایه مصالح اجتماع بنا شده و عبادات فردی هم با رنگ اجتماعی مورد رضایت خداوند است.

۲) حج بزرگترین اجتماع مسلمانان است و هیچ دین و آیینی در جهان چنین مراسم اجتماعی باشکوهی ندارد. هر ساله حدود سه میلیون مسلمان از اقصی نقاط جهان در مناسک حج شرکت می‌کنند و اعمالی را همسان، همزمان، همزبان و هماهنگ انجام می‌دهند. البته محدودیت عدد به‌خاطر ظرفیت محدود شهر مکه است وگرنه خواهان بیشتری برای شرکت در این اجتماع عبادی وجود دارد.

۳) اجتماع حجاج نیاز به مدیریت دارد وگرنه هرج و مرج می‌شود و هرگز چنین عظمتی به‌وجود نخواهد آمد.

۴) مناسک حج از طرف خداوند حکیم ابلاغ شده و پیامبر رحمت (ص) مامور ابلاغ و اجرای آن است لذا برای هماهنگی و پیشگیری از هرج و مرج دستوراتی دقیق صادر کرده است.

۵) وقتی اجتماع حجاج نیاز به مدیریت زمان، مکان، اعمال دستوراتی تشویقی و تخویفی دارد به طریق اولی اجتماع مسلمانان نیازمند مدیر و مدبر است تا در هر زمانی جامعه را هدایت کند و از هرج و مرج و اختلاف و تغییر جهت حفظ کند. لذا هیج زمانی جامعه نمی‌تواند بدون مدیر باشد.

بخش اول آیه مورد نظر اشاره دارد که خداوند متعال حضرت موسی(ع) را برای مناجات با خود دعوت کرد. البته برای امتحان قوم موسی زمان وعده ۳۰ روز اعلام شد «فانّا قد فتّنا قومک من بعدک» وقتی ماه ذیقعده به پایان رسید، خداوند ۱۰ روز به زمان ملاقات اضافه کرد «أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ» قوم موسی با تاخیر موسی چند دسته شدند و سامری از این موقعیت سوء استفاده کرده و آن‌ها را به گوساله‌پرستی وادار کرد.

بخش دوم آیه اشاره دارد که موسی زمان خداحافظی، برادرش هارون را جایگزین خود قرار داد و به او ماموریت داد در پی اصلاح قوم باش و از مفسدان پیروی نکن.

نکاتی که از آیه برداشت می‌شود این است که:

۱) مسئوليت‌ها حتی در سطح رهبرى، نبايد مانع عبادت و اعتكاف و خلوت با خدا باشد. «وَ واعَدْنا مُوسى‌»

۲) پیامبر نمی‌تواند قوم خود را بدون رهبر حتی برای ۳۰ روز رها کند. «واعدنا ثلاثین»

۳) جانشین از طرف پیامبر تعیین می‌شود و به امت واگذار نشده است «اخلفنی»

۴) رهبرى جديد بايد در فراز و نشيب‌هاى نهضت، در كنار رهبرى قديم تجربه ديده باشد. «قالَ مُوسى‌ لِأَخِيهِ هارُونَ»

۵) جامعه نياز به رهبرى اصلاح‌گر دارد « اصْلِحْ»

۶) رهبر نباید هرگز تسليم نظرات و توطئه‌هاى مفسدان شود. «وَ لا تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ»

پس عقل و نقل حکم می‌کند که این آیه اشاره مستقیم به شناخت ولی و جانشین پیامبر دارد. یعنی کسانی که به حج مشرف شده‌اند باید بدانند که معیار قبولی مناسک حج پیروی از امام و الگوی تعیین شده از طرف پیامبر است چراکه طبق روایات اسلامی محور همه اعمال عبادی، پذیرش و تبعیت از ولایت است.

مرحوم کلینی در کتاب شریف کافی از امام صادق(ع) نقل می‌کند که فرمودند: «بُنِیَ الْإِسْلَامُ عَلَى خَمْسَةِ أَشْیَاءَ عَلَى الصَّلَاةِ وَ الزَّکَاةِ وَ الْحَجِّ وَ الصَّوْمِ وَ الْوَلَایَةِ قَالَ زُرَارَةُ فَقُلْتُ وَ أَیُّ شَیْ‏ءٍ مِنْ ذَلِکَ أَفْضَلُ فَقَالَ الْوَلَایَةُ أَفْضَلُ لِأَنَّهَا مِفْتَاحُهُنَّ...» اسلام بر پنج پایه استوار شده است: نماز، زکات، حج، روزه و ولایت. زراره گفت: در این پنج چیز که هر یک ستونی برای اسلام است کدام یک افضل است؟ امام فرمودند: ولایت افضل از چهارتای دیگر است زیرا زمامداری و ولایت کلید موارد دیگر است.

پس کسی که گرد خانه خدا می‌گردد باید مطابق فرمان خداوند دنبال امام خود بگردد که من لم یعرف امام زمانه مات میته الجاهلیه. پس: کعبه یک سنگ نشانیست که ره گم نشود؛ حاجی! احرام دگر بند ببین یار کجاست.

امام و جانشین پیامبر اسلام(ص) کسی است که:

۱) زادگاه او خانه خداست و حجاج گرد مولد او می‌چرخند و خداوند شکاف دیوار کعبه را به نشان ولادت او در تاریخ به یادگار گذاشته است.

۲) پیامبر(ص) در جنگ تبوک او را به عنوان جاشین خود در شهر منصوب کرد و در حق او فرمود: انت منی بمنزله هارون من موسی، نسبت تو به من مانند هارون به موسی است‌.

۳) خداوند در آیه مباهله او را جان پیامبر(ع) خواند و فرمود: فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ

۴) زمانی که در رکوع نماز، انگشتر به سائل داد آیه ولایت در حق او نازل شد: انما ولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا... و هم راکعون

۵) پیامبر خدا او را بهترین مخلوق معرفی کرد: إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ

۶) در حق او و خانواده‌اش سوره انسان نازل شد: و یطعمون الطعام علی حبه مسکینا و یتیما و اسیرا

۷) در غدیر به پیامبر(ص) ماموریت ابلاغ ولایت او داده شد: بلغ ما انزل الیک من ربک

۸) پیامبر(ص) دست او را بلند کرد و فرمود: من کنت مولاه فهذا علی مولاه

۹) خداوند به برکت ولایت او دین خود را کامل اعلام کرد و از دین راضی شد. الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا.

۱۰) خداوند منکر ولایت او را کافر خواند و عذاب کرد: سال سائل بعذاب واقع للکافرین لیس له دافع

و هزاران دلیل متقن و محکم دیگر و از طرفی در هیچ منبعی نیامده که پیامبر اسلام (ص) مدیریت جامعه پس از خود را به مردم واگذار کرده باشد جز اینکه همانند زمانی که قوم موسی پس از او، از هارون تخلف کرده، او را رها کردند و دعوت سامری را پذیرفتند، قوم پیامبر(ص) نیز پس از او، از علی(ع) جدا شده و مسیر صلاح و هدایت را تغییر داده و از فساد تبعیت کردند.

نتیجه:

۱) دهه اول ذیحجه بهترین زمان برای تقرب به درگاه الهی است چراکه زمان انتخابی خداوند برای ملاقات بوده است.

۲) مناسک حج از طواف و سعی و رمی جمرات و قربانی و... با غدیر ولایت تکمیل می‌شود و مورد رضایت پروردگار است.

۳) نماز دهه ذیحجه با توجه قلبی به امام زمان(عج) ثوابی معادل حج بیت‌الله الحرام دارد.

۴) چه خوب است که انسان به وسیله امام به خداوند تقرب جوید. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ

۵) از اعمالی که می‌توان با آن به خداوند تقرب جست قربانی است.

سوال: چرا برای امام زمان(عج) قربانی کنم؟

۱) نزدیک شدن به امام زمان(عج)، راه میان‌بر نزدیک شدن به خداست.

۲) مقدرات الهی به دست امام زمان(عج) تایید و تحکیم می‌شود.

۳) امام به منزله پدر معنوی امت است. پیامبر(ص) فرمودند: انا و علی ابوا هذه الامه، من و علی دو پدر این امت هستیم و امام رضا فرمودند: الاِمام الوالِدُ الشَّفیقُ، امام همچون پدر دلسوز است. لذا می‌توان امامان را پدر خطاب کرد. پس خرج کرن برای امام از خرج کردن برای پدر مهم‌تر و بالاتر است.

۴) مطابق فرموده امام صادق(ع) خرج برای امام دو میلیون برابر محاسبه می‌شود یعنی کسی که 1000 تومان برای امام زمان خود خرج کند معادل کسی است که (2.000.000.000) دو میلیارد تومان برای پدر خود خرج کرده باشد.

۵) کسی که برای امام خود خرج می‌کند بهتر می‌تواند از امام خود درخواست کند. یعنی اگر مریضی دارد برای امام زمان خرج می‌کند و از امام زمان برای مریض خود درخواست شفا می‌کند و با این کار وجود مبارک امام زمان را در گرفتاری خود دخیل می‌کند یا وجود مقدس و پر فیض امام را برای پدر فوت شده خود وسیله شفاعت و طلب استغفار قرار دهد.

* حجت‌الاسلام محمدجعفر محمدی، نماینده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

انتهای پیام/۴۱۱۸/

منبع: آنا

کلیدواژه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب غدیر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها حضرت موسی میقات ذیحجه امام زمان عج برای امام مناسک حج پیامبر ص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۹۳۱۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید عبدالهادی رکنی حسینی عصر شنبه در آئین تجدید میثاق و وداع با پیکر مطهر شهید «مرتضی غلامی» (دشتی نظری) در مصلی جمعه گناوه با تقدیر از مردم ولایتمدار، خانواده شهدا، ایثارگران و جانبازان و مسئولان و نیروهای نظامی و انتظامی و عاشقان شهدا در این آئین معنوی و با تسلیت ایام شهادت امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: امروز استان بوشهر و شهرستان گناوه با حضور این شهید والامقام معطر به حضور عطر شهدا شده است.

امام جمعه گناوه افزود: امروز و در سالروز شهادت ششمین امام شیعیان، امام جعفر صادق (ع) ما پیکر شهید والامقامی را که پیرو راستین آن همام و دلباخته مکتب اهل بیت (ع) بود و در لبیک به فرمان امام زمان خود و شاگرد مکتب امام صادق (ع)، همه هستی خود را در طبق اخلاص گذاشت و در این راه دین و ولایت و مردم فدا کرد، تشییع خواهیم کرد.

وی گفت: امروز ملت ایران اقتدار، صلابت و عزت خود را مدیون فداکاری‌ها و ایثار و ازخودگذشتگی همه شهدا است.

وی ادامه داد: در برهه کنونی و در این مقطع بسیار حساس و تاریخی که دشمنان، نظام مقدس اسلامی را مورد هجمه‌های مختلف قرار داده‌اند، آنچه می‌تواند ما را از همه این توطئه‌های بدخواهان و دشمنان نجات دهد ادامه دادن راه شهدا است.

امام جمعه گناوه بیان کرد: ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است و شهیدان برای همه ما الگو هستند.

وی ادامه داد: همانگونه که امام صادق (ع) مایه حیات جامعه بشریت شد، امروز شهدا مایه حیات جوامع بشری هستند.

وی گفت: حال شهیدان، مانند شمعی است که می سوزد تا به بشریت حیات و روشنایی دیگری ببخشد و لذا فضیلت، مقام و منطق شهید و پیام شهدا این است که باید همه هستی خود را برای اعتلای دین فدا کنیم.

وی با بیان اینکه خداوند برای شهدا جایگاه و مقام ویژه ای قائل شده است گفت: به تعبیر قرآن کریم خداوند مشتری جان شهدا است، شهدا با خدا معامله کردند و خداوند در برابر این معامله که شهدا با خداوند متعال انجام داده‌اند بهشت را به شهدا داده است.

حجت الاسلام رکنی حسینی اضافه کرد: امروز مردم شهرستان گناوه در روز شهادت امام صادق (ع) در این آئین معنوی و در این مکان مقدس جمع شده‌اند تا بار دیگر عهد و پیمان خود را با شهدا، آرمان‌ها و اهداف آنها تجدید کنند.

وی ادامه داد: در دوران دفاع مقدس جوانان و رزمندگان ما با دست خالی در برابر دشمنان مقاومت و ایستادگی کردند و امروز اگر با صلابت تل آویو و حیفا و سرزمین‌های اشغالی با پهپاد ها و موشک‌های ایران اسلامی نشانه می‌رود نتیجه خون پاک این شهدا و مقاومت، پایداری، صبر و استقامت ملت ایران و در رأس همه خانواده معظم شهدا است.

امام جمعه گناوه گفت: هم امام صادق (ع) و هم شهدا به جهان اسلام حیاتی دوباره بخشیدیم و همه ما باید تلاش کنیم تا راه و آرمان‌ها و وصایای شهدا را جامه عمل بپوشانیم.

کد خبر 6096665

دیگر خبرها

  • ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است
  • یادداشت| امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم
  • چگونه می‌توان راه و روش امام صادق (ع) را الگو قرار داد؟
  • ترویج ازدواج شرعی احیای سیره و سنت پیامبر اسلام (ص) است
  • حفظ جایگاه اجتماعی حق شایسته معلم است
  • صدا و سیما مؤثرترین نقش را در ایجاد تمدن اسلامی دارد
  • بزرگترین خدمت و جهاد خدمت به مردم است
  • ضرورت برخورد جدی با شرب خبر در جامعه
  • اولین معلم آدم ابوالبشر خداوند متعال بود که او را بیان، نطق و علم داد
  • خداوند از معلمان و دانشمندان به عنوان لوح محفوظ نام می‌برد