Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-06@03:59:05 GMT

جایگاه ولایت امیرالمومنین(ع) در بعثت پیامبر اعظم(ص)

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۸۱۲۰۴

جایگاه ولایت امیرالمومنین(ع) در بعثت پیامبر اعظم(ص)

به گزارش خبرنگار مهر، فردا ۲۷ رجب سالروز بعثت پیامبر بزرگ اسلام است. علیرضا خاتم در یادداشتی اختصاصی که در اختیار خبرنگار مهر قرار داده به بیان اهمیت و جایگاه ولایت امیرالمومنین (ع) در چنین شب و روزی پرداخته است که در ادامه می‌خوانیم:

سرزمین‌های متفاوت، بعثت انبیا الهی را تجربه کرده بودند. تاریخ به زمینی رسید که روی آن را جهالت و ظلم و زیر خاک آفتاب سوخته آن را دختران زنده به گور شده، پر کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این سرزمین، با بعثت بهترین پیامبر خدا، در راستای حرکت مردمان از حیوانیت به سوی کمال انسانی، انقلابی عظیم رقم خورد.

بعثت، منّت خدا بر مؤمنان

در عظمت بعثت پیامبر اسلام همین بس که خداوند متعال در قرآن کریم آن را مِنّتی بر مؤمنان توصیف می‌کند و می‌فرماید: «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یتْلُوا عَلَیهِمْ آیاتِهِ وَ یزَکیهِمْ وَ یعَلِّمُهُمُ الْکتابَ وَ الْحِکمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِین؛ [۱] خداوند بر مؤمنان منت گذارد (نعمت بزرگی بخشید) هنگامی که در میان آنها پیامبری از جنس خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنها بخواند و کتاب و حکمت به آنها بیاموزد اگر چه پیش از آن در گمراهی آشکار بودند.»

هدف از بعثت

برای بعثت انبیا الهی، اهداف متعددی بیان شده است ولی اهل تسنن روایتی را نقل کرده‌اند که هدف از بعثت تمام انبیا را به زیبایی بیان کرده است.

عبد الله بن مسعود نقل می‌کند که: «قال رسول الله صلّی الله علیه و آله أتانی مَلَک فقال: یا مُحَمَّد وَسْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِکَ مِنْ رُسُلِنا علی ما بعثوا، قال: قلت: علی ما بعثوا، قالَ: عَلی ولایَتِکَ وَ ولایة عَلی بن أبی طالب؛ [۲] پیامبر فرمود: فرشته‌ای نزد من آمد و گفت ای محمد! بپرس از اینکه انبیا قبل از تو برای چه مبعوث شدند؟ پرسیدم برای چه مبعوث شدند؟ فرشته گفت: بر ولایت تو و ولایت علی بن ابیطالب.»

با توجه به مضمون این روایت، هدف از بعثت تمام انبیا الهی، زمینه سازی برای تحقق ولایت امیرالمومنین (علیه السلام) است.

ثمره بعثت

خداوند متعال، ثمره بعثت بهترین پیامبر خود را، ولایت امیرالمومنین (علیه اسلام) قرار داده و فرمود: «یا أَیهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیک مِنْ رَبِّک وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ یعْصِمُک مِنَ النَّاس؛ [۳] ای پیامبر آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است کاملاً (به مردم) برسان و اگر نکنی، رسالت او را انجام نداده‌ای.» بنابراین، بعثت منهای ولایت امرالمومنین (علیه السلام)، بی فایده خواهد بود.

بزرگان اهل تسنن تصریح کرده‌اند که این آیه در شأن امیرالمومنین (علیه السلام) نازل شده؛ [۴] و بیان داشته‌اند که در زمان نزول این آیه، صحابه پیامبر این گونه آیه را تلاوت می‌کردند: «یا أَیهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیک مِنْ رَبِّک- إِنَّ عَلِیّا مَوْلَی الْمُؤْمِنِینَ- وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ یعْصِمُک مِنَ النَّاسِ .»[۵]

تضمین بعثت

هر حکیمی برای محقق شدن یک امر مهم و حیاتی، تضمینی قرار می‌دهد و خداوند حکیم نیز برای تضمین بعثت پیامبر، ولایت امیرالمومنین علی (علیه السلام) را قرار داد.

خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُون؛ [۶] سرپرست و رهبر شما تنها خدا است، و پیامبر او، و آنها که ایمان آورده‌اند و نماز را بر پا می‌دارند و در حال رکوع زکات می‌پردازند.»

اندیشمندان اهل تسنن شأن نزول این آیه شریفه را انگشتر بخشیدن به فقیر در حال نماز توسط امیرالمومنین (علیه السلام) دانسته‌اند. [۷]

شرط ایمان به بعثت

خداوند متعال دستورات انسان ساز را در قالب آخرین و کامل‌ترین دین توسط بهترین پیامبر خود، نازل کرده و ایمان به آن را بر همه بندگان خود واجب کرد. اما برای ایمان به حقیقت بعثت، شرطی قرار داد که بدون تحقق آن شرط، دین ناقص می‌ماند. خدا در قرآن، ولایت امیرالمومنین علی (علیه السلام) را شرط ایمان به بعثت قرار داده و در «غدیرخم» فرمود: «الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دِینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دِیناً؛ [۷] امروز دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تکمیل نمودم و اسلام را به عنوان آئین (جاودان) شما پذیرفتم.»

آری؛ خداوند به وسیله بعثت پیامبر بر مؤمنان مِنّت گذارد و هدف، ثمره، تضمین و شرط ایمان به بعثت پیامبر را ولایت امیرالمومنین علی (علیهما السلام) قرار داد و این گونه به زیبایی، دین را کامل و نعمت را بر بندگان خود تمام کرد.

پی نوشت
[۱] سوره آل عمران، آیه ۱۶۴.
[۲] تفسیر ثعلبی، ج ۸، ص ۲۳۸؛ تاریخ دمشق، ج ۴۲، ص ۲۴۱.
[۳] سوره مائده، آیه ۶۷.
[۴] تفسیر ابن ابی حاتم، ج ۴، ص ۱۱۷۲.
[۵] فتح القدیر، ج ۲، ص ۶۹.
[۶] تفسیر طبری، ج ۶، ص ۲۸۸؛ روح المعانی، ج ۶، ص ۱۶۷.
[۷] سوره مائده، آیه ۳.

کد خبر 5433900 سمانه نوری زاده قصری

منبع: مهر

کلیدواژه: قرآن کریم غدیر خم دمشق مبعث پیامبر اکرم ص امام علی ع قرآن فعالیت های قرآنی قرآن کریم عراق انقلاب اسلامی ایران شیعه سازمان تبلیغات اسلامی مسابقات قرآنی رادیو قرآن مبعث هیات مذهبی امام کاظم علیه الاسلام انقلاب نشست علمی ولایت امیرالمومنین ع خداوند متعال بعثت پیامبر علیه السلام بر مؤمنان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۱۲۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود

حجت الاسلام و المسلمین لطف الله اشراقی استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب ارتباط مسالمت آمیز حضرت صادق(ع) با اهل سنت را از سیره ایشان دانست و اظهار داشت: امام صادق علیه السلام دستوراتی به رهبران مذاهب اسلامی داشتند، از جمله این دستورات به احترام متقابل به یکدیگر ، شرکت در تشییع جنازه یکدیگر و عیادت مرضای همدیگر بروید و تقابل نداشته باشید، ایشان به عنوان منادی وحدت مذاهب اسلامی مطرح هستند و در آن برهه زمان در بین حکومت بنی امیه و بنی عباس ، علوم فقه ،تاریخ و علوم اسلامی در رشته های متفاوت بیان نمودند و باعث شد مسلمانان مرکزیتی برای وحدت داشته باشند و امام صادق علیه السلام را به عنوان یک شخصیت علمی و با تقوا و فرزند پیامبر اسلام صلوات الله علیه قبول داشته باشند و منشاء وحدت و تقریب لحاظ کنند.

وی افزود: امام صادق علیه اسلام می فرمایند: " لولانا ما عرف الله"اگر ما اهل بیت نبودیم ، خداوند شناخته نمی شد، "لولانا ما عبد الله" اگر ما نبودیم ، عبادت خداوند انجام نمی گرفت و این ویژگی در مقام اهل بیت و به خصوص امام صادق علیه السلام وجود داشت که مذهب جعفری و حقائق علوم آل محمد صلوات الله علیهم اجمعین را رواج داند.

حجت الاسلام اشراقی بیان کرد: سیره ایشان در ارتباط با تعامل با اهل سنت ، ایجاد ارتباط مسالمت آمیز به عنوان برادران دینی بوده است و  از صفات بارز امام صادق علیه السلام بصیرت شناسی و جبهه شناسی با نگاه فراجناحی بوده است.

وی ادامه داد: امام صادق علیه السلام در مدینه منوره 4هزار شاگرد در حوزه علمیه خود داشتند که از بین این 4هزار نفر ، 17 نفر با بصیرت و ولایت مدار وجود نداشت، شخصی نزد امام آمد و عرض کرد ، شما با این تعداد شاگرد چرا قیام نمی کنید ، امام فرمود: اگر به تعداد انگشتانم یار داشتم ، قیام می کردم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: عبدالله بن ابی یعفور یکی از محدثین و راویان می باشند که بدلیل مریضی مبتلا به شرب خمر بوده است، نزد امام آمد و عرض کرد من مریض هستم و اجازه بفرمائید من شروع کنم به استفاده از مشروب که ایشان فرمودند: خیر ، این شیطانی است که موکل تو شده است و اگر تو اراده کنی او مایوس می شود، او قسم خورد وگفت: "والله لا اشرب من..." و به امام عرضه داشت اگر شما اناری را به نیم کنید و نیمی را حرام و نیمی را حلال بگویید من نیز به همان عمل می کنم زیرا فرمایشات شما از روی هوای نفس نیست و بر مبنای دستورات الهی است؛ ما حوزویان باید با پیروی از امام صادق علیه اسلام ولایت مدار بوده و با نصرت از اهل بیت علیهم السلام در راستای اسلام گام موثر برداریم.
 
انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود
  • دو توصیه کوتاه از امام صادق علیه‌السلام
  • آیین دمام‌ زنی به مناسبت شهادت امام صادق (ع) در بندرعباس
  • ماجرای تظاهرات کم‌سابقه علیه حکومت طالبان در افغانستان
  • خدمت اهالی هرمزگان در چایخانه حضرت رضا علیه السلام
  • خصم با ظالم و دستگیری از مظلوم شاخص رفتاری علی(ع) بود/ خدمت رسانی به فرد حادثه دیده سیره ائمه است
  • تظاهرات کم‌سابقه علیه طالبان در بدخشان افغانستان
  • بندرلنگه در سوگ حضرت صادق علیه‌السلام
  • حقیقت بندگی خدا در بیان امام صادق(ع)
  • امام صادق(ع) مرجع امت اسلامی است